poniedziałek, 9 grudnia, 2024
Strona głównaKuchniaKuchnia hiszpańska - 5 najpopularniejszych potraw! Są nieziemsko pyszne

Kuchnia hiszpańska – 5 najpopularniejszych potraw! Są nieziemsko pyszne

Hiszpania to kraj, który fascynuje wiele osób. Ma barwną i ciekawą kulturę, historię oraz wiele pięknych miejsc, które warto odwiedzić. W tym europejskim państwie na pewno zakochają się również smakosze dobrego jedzenia. Kuchnia hiszpańska – jaka jest jej charakterystyka? Trudno odpowiedzieć jednym zdaniem, bo ten kraj Półwyspu Iberyjskiego jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulturowym, co wynika m.in. z burzliwej historii.

Z czego słynie kuchnia hiszpańska?

Hiszpańska kuchnia nie jest jednolita, a każdy obszar ma swoje charakterystyczne potrawy i elementy.

  • na północy Hiszpanii, w Galicji i Asturii, najczęściej jada się owoce morza oraz ryby; kuchnia jest też pełna warzyw
  • Katalonia – kuchnię wschodniego obszaru Hiszpanii można określić jako typowo śródziemnomorską, czyli obecne są w niej m.in. oliwki, pomidory, ryby, owoce morza, najróżniejsze zioła; charakterystyczna jest jednak częsta obecność grzybów i wędlin
  • Andaluzja – tak samo jak w północnych regionach, królują tu owoce morza i ryby, ale niektóre części słyną też z mięsa, wieprzowiny oraz mięsa byka; region słynie też z wyśmienitej oliwy z oliwek
  • środkowa Hiszpania – kuchnia hiszpańska tego regionu składa się w dużej części z pieczonych mięs

Jeśli wybierasz się do tego kraju, musisz poznać chociaż te 5 potraw!

Kuchnia hiszpańska potrawy – Paella

Paella to najbardziej popularna hiszpańska potrawa. Jej ojczyzną jest Walencja, ale to pyszne danie zjesz tak naprawdę na terenie całego kraju. Paella to połączenie ryżu, owoców morza i kawałków mięsa. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę kuchni hiszpańskiej. Niektórzy przyrządzają ją np. z mięsa królika, a inni decydują się na drób. Czasem dodaje się także, charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, chorizo, czyli kiełbasę z wieprzowiny przyprawioną papryką. To danie przyrządzane jest na patelni, a oprócz trzech głównych składników, dodaje się również m.in. fasolę, paprykę i oczywiście różne przyprawy, np. szafran.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Aqua Marítim (@aqua.maritim)

Pomysły na obiad kuchnia hiszpańska – Gazpacho

Kuchnia hiszpańska regionu Andaluzji słynie z gazpacho. Tak nazywa się zupę, która podawana jest na zimno. Ten chłodnik jest prosty do zrobienia i może być dobrym pomysłem na obiad. Gazpacho składa się z surowych warzyw, oliwy i octu. Składnikiem głównym najczęściej są pomidory oraz obowiązkowo – papryka. Przygotowana jest na ostro, a aromatu i smaku dodają jeszcze czosnek, cebula i zioła.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Nicole Gaffney (@coleycooks)

Znane dania kuchni hiszpańskiej – Tortilla Espanola

Pod określeniem Tortilla Espanola kryje się smaczny hiszpański omlet. To obowiązkowa potrawa dla wszystkich miłośników dań z ziemniaków.  Można ją jeść właściwie o każdej porze dnia. W wersji podstawowej połączona jest jeszcze z jajkami oraz, zazwyczaj, cebulą. Idealny, hiszpański omlet powinien być miękki, kremowy na środku, a po bokach mieć twardszą konsystencję. Jest całkiem prosty do zrobienia i wszystkie składniki są łatwo dostępne. W Hiszpanii popularne są jeszcze m.in. 3 wersje: z szynką, z grzybami oraz z fasolką i kiełbaską botifarra.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bon Viveur (@bonviveurspain)

Potrawy hiszpańskie – Gulasz z fasolką

Kuchnia hiszpańska słynie z wielu odmian fasoli. To bardzo popularne warzywo, dlatego często dodaje się ją go różnych potraw. Na terenie całego kraju popularne są gulasze z fasoli (określane jako fabada), łączone z różnymi rodzajami mięsa (np. kiełbaską chorizo, boczkiem, kaszanką). Najbardziej popularny gulasz tego typu w kraju to Fabada Asturiana, pochodząca z Asturii, północnego regionu Hiszpanii. Najchętniej jedzony jest zimą, bo wtedy najlepiej rozgrzewa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Luis Santiago (@fotoluissantiago)

Hiszpańskie danie dla wegetarian – Pisto

W kuchni hiszpańskiej jest też miejsce na potrawy jarskie. Najbardziej popularne jest Pisto. To łatwa do zrobienia potrawa, którą smaży się na patelni. Głównym składnikiem są pomidory, znaleźć tam można również m.in. cebulę, czosnek, cukinię lub bakłażana, paprykę i oliwę. To typowe danie dla diety śródziemnomorskiej. Można je traktować tylko jako przystawkę albo jako danie główne. Pisto jest bardzo popularną potrawą kuchni hiszpańskiej, dlatego podczas wycieczki po tym kraju na pewno bez problemu znajdziesz punkty gastronomiczne gdzie jest serwowane.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez NUTRICION BILBAO (@comeycambia)


Czytaj także: Kuchnia Indyjska – 10 Najlepszych Potraw, Których Musisz Spróbować!

Laura
Laura
Kocha modę i urodowe nowinki. Jest mistrzynią wyprzedaży. Doskonale wie, gdzie upolować hity sezonu w cenach, które cieszą oczy. W modzie ceni sobie klasyczną elegancję połączoną z ekstrawaganckim luzem. Uwielbia oversize’owe swetry, ale czasem wskoczy też w klasyczną małą czarną. Jej miłością są torebki marki Furla. Wie wszystko o konturowaniu twarzy i niedrogich podkładach. Stale testuje nowości. Kocha też gotować i piec.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Reklama -

NAJBARDZIEJ POPULARNE

Podróże
Moda
NajLajf
Kuchnia
Dom