poniedziałek, 9 grudnia, 2024
Strona głównaKuchniaCiasto bez pieczenia: 5 prostych i niezwykle smacznych przepisów

Ciasto bez pieczenia: 5 prostych i niezwykle smacznych przepisów

Uwielbiasz ciasta, ale nie masz talentu do wypieków? Jeśli chcesz przygotować coś pysznego samodzielnie, ratunkiem dla ciebie jest ciasto bez pieczenia. To smaczna alternatywa dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w przygotowywaniu prostych deserów. Mamy dla ciebie pięć zaskakujących przepisów, które skradną twoje serce. Oczarujesz nimi wszystkich gości i domowników. Palce lizać!

Ciasto bez pieczenia – sernik na zimno

Jednym z najpopularniejszych ciast bez pieczenia jest sernik na zimno. Możesz go robić w różnych wariantach. Najczęściej ma smak waniliowy, ale warto sięgnąć odrobinę dalej i puścić wodzę fantazji. Co powiesz na truskawkowy lub mango? To proste!

Potrzebujesz:

  • 2 mango
  • 500 g truskawek
  • żelatynę proszku lub w listkach
  • 20 g cukru
  • 200 ml słodkiej śmietany 30% lub więcej
  • 2 razy 500 g jogurtu naturalnego
  • kilka świeżych truskawek
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Żelatynę (najpierw około 7 łyżeczek) rozpuść w gorącej wodzie. Owoce umyć. Mango należy obrać i pozbyć się pestki. Około 500 g miąższu mango przenieś do blendera. Dodaj do niej 500 g jogurtu oraz 100 g cukru. Zblenduj na gładką masę. Ostygniętą żelatynę przelej do miseczki. Następnie powoli dodaj do niej masę mango. Najpierw małą porcję, którą wymieszasz trzepaczką do połączenia składników, a potem już całość. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, by nie zgęstniała. Ten sam proces potwórz z masą truskawkową.

Kiedy masz już obie masy gotowe. Do formy na ciasto przelej najpierw masę mango. Wygładź ją u góry łyżką, a następnie nałóż na nią równomiernie masę truskawkową. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy deser możesz udekorować świeżymi truskawkami i pozostałym mango. Posyp też wiórkami kokosowymi.

Ciasto rafaello z krakersami

To jeden z ulubionych przepisów fanów ciast z kremem. Kokosowe rafaello. Aż ślinka cieknie!

Potrzebujesz:

  • litr mleka
  • 300 g budyniu waniliowego
  • 200 g cukru
  • 300 g masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 500 g krakersów

Przygotowanie:

Przygotować budyń. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę mleka. Następnie masło utrzeć za pomocą miksera aż powstanie gęsta, kremowa masa. Chłodny budyń wolnymi ruchami dodaj do masła i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Następnie do kremu dodaj wiórki kokosowe oraz migdały (zostaw trochę na posypkę). Dno formy do ciasta wyłóż warstwą krakersów. Posmaruj ją pierwszą warstwą kokosowej masy i nałóż kolejną warstwę krakersów. Postępuj tak, aż wykorzystasz cały krem. Wierzch ciasta posyp wiórkami oraz migdałami. Wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto bez pieczenia – tort naleśnikowy

Kochasz naleśniki i ciasta? Co powiesz na deser, który łączy w sobie obie te dobroci? Czekoladowy tort naleśnikowy to niebo w gębie!

Co potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 500 ml mleka
  • odrobina soli
  • 300 g słodkiej śmietany 30%
  • 300 g gorzej czekolady

Przygotowanie:

Zacznij od naleśników. Do miski wsyp mąkę i sól. Wlej mleko i wodę i energicznie wymieszaj. Uważaj, by nie powstały grudki. Następnie dodaj jajka i znów wymieszaj. Odstaw ciasto na 30 minut. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Drobno posiekaj czekoladę. Zagotuj śmietanę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż czekolad się rozpuści. Następnie usmaż naleśniki. Powinno wyjść około 30. Następnie ułóż tort. Każdy naleśnik posmaruj łyżką kremu i układaj jeden na drugim. Pozostałą ilością kremu nasmaruj boki ciasta oraz górę. Wstaw do lodówki na noc. Ciasto udekoruj świeżymi owocami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Dulce Ayleen (@dulce_ayleen)

Niebieski sernik na zimno

Niebieski sernik bez pieczenia pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest piękny i smaczny.

Potrzebujesz:

  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 3 opakowania niebieskiej galaretki
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 120 g biszkoptów
  • 60 g cukru pudru

Przygotowanie:

Rozpuść w wodzie dwie galaretki. Dni tortownicy wyłóż biszkoptami. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i powoli dodaj do niego tężejącą galaretkę. Śmietanę należy ubić na sztywno i również dodać do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj. Serową masę wyłóż równomiernie do tortownicy i odstaw do lodówki na około 2 godziny. Trzecią galaretkę rozpuść w wodzie i po dwóch godzinach zalej nią masę serową. Ciasto trzymaj w lodówce przez całą noc. Można udekorować owocami.

Ciasto bez pieczenia – czekoladowa tarta z truskawkami

Na koniec jeszcze coś dla fanów czekolady, czyli obłędnie czekoladowa tarta z truskawkami bez pieczenia!

Potrzebujesz:

  • 150 g masła
  • 150 g kakaowych herbatników
  • 1 łyżkę sproszkowanego kakao
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:

Masło należy rozpuścić. Herbatniki zblenduj na drobny pył. Przesyp je do miseczki i dodaj do nich rozpuszczone masło oraz sproszkowane kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy i odstaw do lodówki. Następnie przygotuj czekoladową masę. Śmietankę zagotuj w garnku. Gdy się zagotuje, wyłącz i odczekaj kilka sekund. Następnie dodaj do niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszaj dokładnie i odstaw krem do lodówki na kilka godzin. Stężony krem po wyjęciu z lodówki warto wymieszać jeszcze raz w mikserze. Następnie nałóż go na wcześniej przygotowane ciasto. Na wierzch połóż połówki truskawek i posyp cukrem pudrem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez thesecretoven.. (@the_secret_ovens)

Oto nasze ulubione inspiracje na ciasto bez pieczenia. A ty masz swoje? Podziel się z nami!

Czytaj także:

Laura
Laura
Kocha modę i urodowe nowinki. Jest mistrzynią wyprzedaży. Doskonale wie, gdzie upolować hity sezonu w cenach, które cieszą oczy. W modzie ceni sobie klasyczną elegancję połączoną z ekstrawaganckim luzem. Uwielbia oversize’owe swetry, ale czasem wskoczy też w klasyczną małą czarną. Jej miłością są torebki marki Furla. Wie wszystko o konturowaniu twarzy i niedrogich podkładach. Stale testuje nowości. Kocha też gotować i piec.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Reklama -

NAJBARDZIEJ POPULARNE

Podróże
Moda
NajLajf
Kuchnia
Dom